framtidstanker

ANNONSE.

Innlegg skrevet i samarbeid med Danske Bank.

Okei.. sparing, fond, pensjon, bsu.. litt kjipt? Enig, men faktisk egentlig ganske spennende og ikke minst viktig!

Dere som følger meg på instagram og andre sosiale kanaler har kanskje fått med dere at jeg deler bilder fra livet mitt både fra leiligheten på Torshov og huset i Trondheim. Jeg pendler mellom to byer, jobber deltid som flyvertinne og heltid som instagrammer og blogger. Leiligheten min i Oslo har jeg vel eid i snart 7 år nå. Det at jeg tidlig kom inn på boligmarkedet skal jeg i tillegg til meg selv, takke min far for, selv om jeg også har spart, hatt en nogenlunde plan på økonomien min og gjort noen fornuftige økonomiske valg. BSU, boligsparing for unge, og sparekonto har jeg hatt i flere år, men hva skjer egentlig med pengene på sparekonto over tid?

Som freelancer er det ikke alltid like lett å få lån. Pengene kommer ikke inn en gang i måneden, som de aller andre fleste jobber, og jeg vet aldri mer en maks 1-2 måneder frem i tid hva jeg egentlig tjener. Derfor er det viktig for meg med en god spareplan og det å sette sparepengene mine på rett sted for å få mest mulig igjen, altså avkastning. Her kommer fondsparing inn. Lite visste jeg om at det å ha sparepengene mine på en sparekonto ikke var lønnsomt. Jeg trodde det var greia, at en ålreit rente på en konto var lønnsomt, og bruke kontoen som en bøffer i mer trange tider. Derfor ble rådgivningsmøtet med Anne og Cecilie i Danske Bank en skikkelig aha-opplevelse. De to er finansielle rådgivere og har mange gode tips om hvordan du får pengene dine til å vokse. Renten på en sparekonto i dag er så lav at den reelt sett er negativ hvis du tenker at du får 1% rente på konto, minus skatt og prisstigning. Det vil si at 100 lappen du har i dag er kanskje verdt 90 kr om 5 år! Ikke akkurat særlig lønnsomt.

Mitt firma er et enkeltmannsforetak og her har man ingen pensjonssparing. Dette må man ta tak i og ordne på egen hånd. Jeg har derfor et månedlig trekk fra min firmakonto, som en gang i fremtiden blir mine pensjonspenger, som går rett inn på fond. Det er ingen garanti for fremtidig avkastning, men historisk sett har aksjefond gitt en veldig god avkastning. Fondssparing er forbundet med risiko og underveis i sparingen vil sparebeløpet kunne svinge i verdi. Derfor er det viktig med litt tidshorisont og is i magen. Det vil si at det du setter inn på fond må helst være penger du ikke behøver før en del år frem i tid. Månedlig sparing jevner ut risikoen fordi man kjøper litt når det går opp og litt når det går ned. Du trenger ikke ha mye penger for å spare/investere, for investering er ofte noen få tusenlapper nok, og for månedlig sparing er en 500 lapp i måneden nok, og du kan selvfølgelig spare til akkurat det du vil.

IMG_0356.JPG

Ved å sette av litt tid for en prat med rådgivere som har kunnskap om investering fikk jeg få et bedre innblikk i fondssparing og har jeg nå plassert deler av sparepengene mine smartere og i tillegg lagt en mer lønnsommere økonomisk plan for fremtiden. Kvinner er i dag underrepresentert på børsen, så tenk over sparepengene dine og bygg din formue for fremtiden.

Guri.